Arts vrij onder voorwaarden na mogelijk onrechtmatige euthanasie in Gents ziekenhuis

Een arts in een Gents ziekenhuis is voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder strikte voorwaarden in een onderzoek naar een mogelijk onrechtmatige euthanasie. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.

Op zaterdag 20 november werd na het overlijden van een bejaarde patiënt bij de politie aangifte gedaan van een "mogelijk onrechtmatige euthanasie", zegt het parket. "Die zou hebben plaatsgevonden in een Gents ziekenhuis. De feiten zouden zich vrijdag al hebben voorgedaan. Het parket werd ingelicht, en vorderde een onderzoeksrechter om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken. De arts werd vervolgens gearresteerd en zondagavond voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden."

Het ziekenhuis zou hem meteen na het incident met onmiddellijke ingang voor onbepaalde duur hebben geschorst, volgens een mail die naar alle personeelsleden werd gestuurd.

De kwalificatie in de huidige stand van het onderzoek betreft vergiftiging (artikel 397 van het strafwetboek), stelt het parket. Dat is de kwalificatie waarvoor de drie artsen zich moesten verantwoorden in het omstreden euthanasieproces in 2020 in Gent. "Gelet op het geheim van het gerechtelijk onderzoek kan er actueel niet meer informatie gegeven worden. De precieze omstandigheden waarin de levensbeëindiging heeft plaatsgevonden, worden volop onderzocht", zegt het parket.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc VAN HOEY

    22 november 2021

    Gaat de queeste nooit stoppen? Eerst de zaak Simonne de Moor, dan de assisen zaak Tine Nys en nu weerom .
    Waar gaat het heen in België ? Wil men echt betrachten dat artsen hun patiënten niet meer durven helpen te sterven ?
    Dr Marc Van Hoey