Apothekers helpen klanten in mei te stoppen met roken

De Vlaamse apothekers geven in mei extra aandacht aan rookstopgesprekken in de apotheken. Mei is de maand van de preventie, en dit jaar ligt de focus op rookstop. Bovendien is 31 mei werelddag zonder tabak. Dat meldt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), dat voor dit project ondersteuning krijgt van het Vlaams Instituut Gezond Leven. "Stel je voor dat elke apotheker in Vlaanderen en Brussel één burger overtuigt om te stoppen met roken: dat zijn 2.600 rokers minder", zegt VAN-directeur Hilde Deneyer.

Roken verhoogt zoals bekend onder meer de kans op hart- en vaatziekten. Maar ook het risico op een ernstig ziekteverloop na een besmetting met COVID-19 is groter. Bovendien bleek uit een recente enquête van Sciensano dat een derde van de rokers meer rookt dan voor de pandemie.

Om te stoppen met roken zijn meestal meerdere pogingen nodig, maar de slaagkans wordt vier keer groter met de juiste begeleiding. "Heel vaak hebben rokers de wens om te stoppen, maar zijn ze bang om te mislukken", zegt Catherine Meurisse, apotheker en tabakoloog. "Meer zelfvertrouwen in hen inspireren geeft de kans om deze mensen te motiveren over rookstop met hulp." "Zelfs een kort gesprek kan mensen overtuigen om een poging te doen om te stoppen", vult Dries Vandenbempt, stafmedewerker bij Gezond Leven, aan.

Apothekers worden gezien als laagdrempelige zorgverlener, en dus "de ideale schakel om beginnend advies te geven en waar nodig door te verwijzen naar een tabakoloog", klinkt het . In Vlaanderen doet slechts 3 procent van de rokers die proberen stoppen een beroep op een tabakoloog.

Het VAN-netwerk zal apothekers extra opleiden in rookstopgesprekken. "In de cursus wordt het concrete doel en verloop van de campagne uitgelegd en krijgen deelnemers de nodige handvatten om het gesprek met een roker aan te gaan in de apotheek. Ze leren er onder meer hoe je een rookstopgesprek start, welk gesprekstechnieken men kan gebruiken en hoe om te gaan met meer kwetsbare burgers", licht Karel Verlinde toe, projectmanager maand van de preventie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.