Apotheken begonnen met verkopen zelftests, stormloop blijft uit

De eerste zelftests voor het coronavirus gaan sinds vanochtend van de hand in de apotheken. In de Medi-Marketapotheek van Evere, waar Medi-Market een persmoment organiseerde, is er geen stormloop op de zelftests. Ook in andere apotheken is er geen sprake van een overrompeling of extreme drukte.

"Sinds 8.30 uur zijn we open en we hebben er al een paar verkocht", ziet Oliver Laporta, verantwoordelijke voor de apotheken van Medi-Market, rond 10.30 uur vanmorgen. "Maar gelukkig is het geen overrompeling." Of dat de volgende dagen wel het geval zal zijn, is zeer moeilijk in te schatten volgens CEO bij Medi-Market Yvan Verougstraete. "Er is zeker een vraag. Al weken krijgen we van patiënten de vraag naar zelftests. Nu is het afwachten of die vraag bevestigd wordt. Heel moeilijk is het om te weten of de zelftests een product voor dagelijks gebruik gaan worden of mensen zich op regelmatige basis gaan testen of niet. We moeten nog enkele weken wachten voor we dat gaan weten."

"Wij zijn een grote groep van 25 apotheken en bij Medi-Market hebben we vandaag, op de eerste dag van de verkoop in België, een stock van 30.000 zelftests", weet Laporta, maar zo is het niet overal. "Veel zelfstandige apotheken hebben nog geen zelftests. Klanten kunnen dus teleurgesteld worden vandaag", zegt Yvan Verougstraete, die die situatie betreurt. "Jammer toch dat de minister opgelegd heeft dat je vanaf 6 april die zelftests kan halen in de apotheek, zonder eerst te overleggen met de sector. Jammer dat er een verwachting gecreëerd is, terwijl veel kleine apotheken hun patiënten niet kunnen tevreden stellen. Dit was te vermijden. De regering had moeten anticiperen, ons een maand op voorhand zeggen: 'vanaf die datum zijn ze te koop'. Dan hadden de leveranciers zich kunnen organiseren en zowel kleine als grote apotheken hadden zo hun voorraad kunnen opbouwen."

Bij Medi-Market kosten de zelftests 7,49 euro, ofwel 7 euro per test als je er vijf koopt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.