Antwerpse GZA-ziekenhuizen moeten COVID-patiënten transfereren door plaatsgebrek

Vanuit de drie ziekenhuizen van het Antwerpse netwerk GZA zijn de afgelopen dagen coronapatiënten moeten overgeplaatst worden naar zusternetwerk ZNA omdat de maximumcapaciteit bereikt is. Dat meldt ATV zondag en wordt bevestigd door afgevaardigd bestuurder Willeke Dijkhoffz. Indien de situatie de komende dagen niet verbeterd, wordt gevreesd dat ook de dringende zorg in het gedrang komt.

De ziekenhuizen Sint-Augustinus, Sint-Vincentius en Sint-Jozef van GasthuisZusters Antwerpen hebben hun maximumcapaciteit voor COVID-patiënten bereikt. In de afgelopen dagen zijn al zowel patiënten op intensieve zorgen als op de gewone afdelingen getransfereerd naar de ziekenhuizen van ZNA.

"Tussen woensdag en vrijdag hebben wij een enorme injectie van 68 procent gezien in het aantal coronapatiënten", zegt CEO Willeke Dijkhoffz. "Sinds vrijdag is die instroom wat vertraagd, maar we moeten nog steeds elke avond zoeken hoe we de patiënten kunnen opvangen."

Voorlopig kunnen de patiënten nog terecht bij de ziekenhuizen van het grotere ZNA. "Maar ook daar nadert de maximumcapaciteit", zegt Dijkhoffz. "In dat geval zullen we moeten kijken naar plaats buiten de provincie Antwerpen.

Bij GZA is ondertussen aller reguliere heelkunde stopgezet en wordt er vanaf maandag naar een hogere fase geschakeld. "We hopen dat we terug wat ademruimte krijgen wanneer maandag en dinsdag reguliere patiënten ontslagen worden uit het ziekenhuis, en er dus bedden vrijkomen."

De komende dagen wordt het bang afwachten hoe de cijfers evolueren. "Onze grootste bezorgdheid is dat ook de dringende zorg in gevaar komt", zegt Dijkhoffz.

ZNA laat weten dat de limiet voor COVID-patiënten bij hen nog niet bereikt is. "De dringende en niet-uitstelbare zorg blijft beschikbaar", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "Ook niet-COVID-patiënten blijven dus welkom voor onderzoeken en consultaties."

In de laatste dagen heeft ZNA patiënten overgenomen van zowel netwerkpartner GZA als andere ziekenhuizen. "Uit de eerste golf hebben we geleerd dat het snel kan gaan. Daarom hebben we ons voorbereid om voldoende capaciteit te hebben." Concreet gaat het, volgens de capaciteit van fase 1B, om 37 bedden op intensieve zorgen en 148 gewone hospitalisatiebedden. Tegen 2 november is het netwerk klaar voor fase 2A, met 44 IZ-bedden, 11 bijkomende IZ-bedden en 330 gewone bedden.

Van de Vreken benadrukt wel dat voor de COVID-zorg dubbel zoveel medewerkers als gewone patiënten nodig zijn, terwijl er door de crisis minder inzetbare mensen zijn. "Voor de ziekenhuizen en de gezondheidszorg is de hulp van de bevolking van levensbelang om het aantal opnames te doen dalen. We hebben de hulp van iedereen nodig om te zorgen dat we niet tot de limiet moeten gaan. Er is immers geen eindeloze reserve of een terugspoelknop."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.