Antwerpse avondklok wordt "nachtklok"

In de provincie Antwerpen wordt de avondklok een "nachtklok", in die zin dat ze nog slechts van 1.30 uur tot 5 uur geldt. Horeca mag weer tot 1 uur open zijn. In die horeca wordt het opnieuw toegelaten om met het eigen huishouden én de vijf externe contacten - de "bubbel" - aan een tafel te zitten, met een maximum van tien personen. Gouverneur Cathy Berx heeft het over "bijsturingen" in plaats van "versoepelingen".

De nachtklok heeft nog steeds dezelfde uitzonderingen met name voor essentiële verplaatsingen, niet-uitstelbare verplaatsingen om dringende medische redenen, verplaatsingen van of naar het werk en bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie. Het sluitingsuur voor cafés en restaurants geldt ook voor feestzalen, speelhallen en prostitutie. Voor de horeca is het aantal personen per tafel niet langer beperkt tot vier, maar gaan we weer naar de nationale limiet van tien personen, zij het wel binnen je bubbel.

Geen 'versoepelingen'

Voorzitter van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe deed tijdens het persmoment van de gouverneur een oproep om weer volop naar de horeca af te zakken, maar Berx nuanceerde meteen. "Doe het niet massaal en niet allemaal op hetzelfde moment", waarschuwt ze. "Laat ons geen valse verwachtingen scheppen. We moeten bedachtzaam blijven, maar dat moet te combineren zijn met het gaan drinken van een glas met maximum tien personen aan tafel. Maar ga daarna weer naar huis, ga niet feesten."

Berx huivert ook voor de term "versoepelingen", omdat dergelijke formuleringen volgens haar er mee voor gezorgd hebben dat het aantal besmettingen weer steeg. "Ik hoop dat het ditmaal geen aanleiding zal zijn voor ongewenst en onverantwoord gedrag", zegt ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.