Antwerps ITG maakt diagnose van bloedstroominfecties in West-Afrika eenvoudiger

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen werkt aan een vereenvoudigd, goedkoop en robuust systeem om bloedstroominfecties te diagnosticeren. Met name in West-Afrika, waar ziekenhuizen en laboratoria vaak over te weinig middelen beschikken, zou het systeem een betere diagnostiek en gerichtere toediening van antibiotica mogelijk maken.

Het ITG ontwikkelt het systeem als leidende partner in het internationale SIMBLE-project, een samenwerking tussen Afrikaanse en Europese onderzoekers. Concreet gaat het om een vereenvoudigd bloedkweeksysteem, "Bactinsight", dat bestand is tegen tropische omstandigheden zoals stof, vochtigheid en onbetrouwbare stroomvoorzieningen. Het systeem zou ook "zeker honderd keer goedkoper" zijn dan de bestaande systemen en erg gebruiksvriendelijk zijn.

Van 2022 tot 2024 zal Bactinsight in het veld worden getest in Benin en Burkina Faso, met behulp van een productie-eenheid voor microbiologieproducten die lokale productie mogelijk maakt van de producten die nodig zijn voor de diagnoses.

Het nieuwe systeem moet onder meer helpen in de strijd tegen bloedvergiftiging of sepsis, een extreme ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die wereldwijd jaarlijks miljoenen mensen het leven kost. Zeker in lage-inkomenslanden hebben ziekenhuizen en laboratoria momenteel vaak niet de middelen om de oorzaak van sepsis vast te stellen, waardoor de verkeerde geneesmiddelen worden voorgeschreven en zelfs antimicrobiële resistentie in de hand wordt gewerkt.

Het SIMBLE-project ontvangt steun van het EDCTP2-programma van de Europese Unie en telt zeven internationale partners.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.