Antwerpen versoepelt maar niet te veel, met steun van medische sector

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft de extra coronamaatregelen in haar provincie wat bijgestuurd. Fitnesscentra in de zwaarst getroffen zone mogen weer open, zij het alleen conform het protocol van de sector dat vorige week werd gelanceerd. Voor sport en intensieve arbeid zijn er eveneens lichte versoepelingen en verduidelijkingen.

De mondmaskerplicht wordt wat versoepeld in die zin dat niet alleen bij intensief sporten, maar ook bij intensieve arbeid het dragen niet verplicht wordt als het risico op overdracht van het coronavirus verwaarloosbaar is. Wie geen mondmasker of iets soortgelijk kan dragen om medische redenen, mag dan weer een gelaatsscherm gebruiken.

Voor sport mogen alleen in zwembaden douches en kleedkamers open zijn. Kinderen tot 12 jaar mogen in georganiseerd sportverband sporten in groepen tot 50 personen, zowel met als zonder contact, onder begeleiding van een verantwoordelijke en zowel indoor als outdoor zolang er voldoende ventilatie is.

Jongeren tot 18 jaar moeten de groepen tot tien personen beperken, ook indoor en in dat laatste geval één groep per goed geventileerde, zichtbaar afgescheiden ruimte van minstens 100 vierkante meter. Volwassenen mogen nog steeds alleen contactloos sporten. Sporten in niet-georganiseerd verband is voor alle leeftijden begrensd op tien personen en dan enkel contactloos.

De avondklok in de provincie Antwerpen blijft ondanks protest uit verschillende hoeken en zelfs een procedure bij de Raad van State bestaan. "Er heerst diepe teleurstelling over de maatregelen bij onder meer een aantal bedrijven, horeca en de culturele sector", weet Berx. "Maar er zijn even veel aanmoedigingen, vooral uit de medische sector waar men weet wat het virus kan aanrichten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.