Antwerpen experimenteert met slim waarschuwingssysteem bij hittegolven

In de Antwerpse wijk Sint-Andries loopt deze zomer een test met de 'Hitteverklikker', een website die waarschuwt voor warme dagen en tips geeft tegen de hitte. Bewoners gaan zelf metingen uitvoeren om een interactieve hittekaart aan te leggen.

De Hitteverklikker is een experiment van Stadslab2050 als antwoord tegen de klimaatverandering en steeds vaker voorkomende hittegolven en hoge temperaturen. Steden zijn bovendien hitte-eilanden: op warme dagen kan het in de stad tot 9 graden Celcius warmer zijn dan erbuiten.

Op de website van de Hitteverklikker verschijnen waarschuwingen voor periodes van warmte en hittegolven. Met behulp van klimaatvoorspellingen van Vito en slimme sensoren van Imec geeft de Hitteverklikker actuele temperaturen maar ook het hitte-stressniveau: de gevoelstemperatuur die afhangt van factoren als directe zonnestraling, luchtvochtigheid en wind. 

Daarnaast is er een interatieve kaart met belangrijke plekken tijdens warme periodes, zoals drinkwaterkraantjes, medische posten en koele binnen- en buitenplekken. De binnenplekken, een initiatief van de wijkbewoners, zijn herkenbaar met een logo.

Volgens schepen voor leefmilieu Tom Meeuws zet de stad in de eerste plaats in op verkoeling en vergroening, maar moet er ook werk gemaakt worden van een beter preventiebeleid. "Met de Hitteverklikker kunnen we gericht communiceren op het juiste moment en zo bewoners beter informeren en bewust maken van de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan hitte."

Het experiment loopt nog tot 30 september. Uitsluitend een gebruikersgroep, voornamelijk samengesteld uit zorgpersoneel, zal de Hitteverklikker uittesten. Zij zullen de hittewaarschuwingen ook ontvangen via andere kanalen, zoals dagelijkse e-mailberichten of frequente sms-berichten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.