Antiterreuroperaties hinderen medisch werk in conflictgebieden (Artsen Zonder Grenzen)

Het antiterreurbeleid in de "Global War on Terror" bemoeilijkt het verlenen van onpartijdige medische zorg in conflictgebieden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG). Het rapport legt de risico's en hindernissen bloot die frontliniewerkers van AZG dagelijks ondervinden door antiterreureenheden en -operaties.

"De eerstelijnsmedewerkers van Artsen Zonder Grenzen vertellen ons hoe ze worden lastiggevallen, geïntimideerd, geslagen en beschuldigd van het steunen van terroristen wanneer ze enkel onpartijdige gezondheidszorg bieden", zegt Luz Saavedra, hoofdonderzoeker van het rapport.

Het rapport "Adding salt to the wound" baseert zich op getuigenissen uit Afghanistan, Nigeria en Irak. Terrorismebestrijdingsoperaties brengen vaak risico's met zich mee voor de artsen. Wanneer ze een patiënt helpen op basis van dringende zorgbehoeften, krijgen de artsen vaak te maken met intimidatie en worden ze ervan beschuldigd "terroristen" te steunen. In sommige gevallen verhinderen strijdkrachten de artsen om bepaalde patiënten te behandelen.

"Het is schandalig dat staten verwachten dat gezondheidswerkers behandeling van patiënten weigeren op basis van politieke of militaire overwegingen", zei Saavedra. "Degenen die antiterreuroorlogen voeren, beschouwen onze teams als onderdeel van hun militaire strategie. Het verhindert ons om patiënten te behandelen en druist in tegen alles waar 'humanitair zijn' voor staat."

AZG wil een betere bescherming van haar medewerkers en de gezondheidsfaciliteiten. De organisatie vraagt daarom om humanitaire vrijstellingen in antiterreuromgevingen. "Het zoeken of verlenen van de broodnodige gezondheidszorg kan niet worden bestraft in naam van terrorismebestrijding", zegt Françoise Saulnier, de International Legal Director van AZG.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.