Anesthesiologen vragen passende wetgeving over gelijkstelling van niet-EU diploma's

De Belgische beroepsvereniging van artsen-specialisten in anesthesie en reanimatie (BSAR-APSAR) roept op tot een parlementair debat en een passende wetgeving over de instroom van niet-EU burgers met een niet-EU diploma in de geneeskundesector. Volgens de organisatie is het huidige beleid slordig en laks, en moet daar verandering in komen om het reeds bestaande overaanbod van anesthesiologen aan te pakken.

De organisatie hekelt het gemak waarmee niet-EU diploma's erkend worden tegenover het quotum waarmee Belgische kandidaten geconfronteerd worden. Dit houdt het gevaar in van gebrekkige kwaliteitscontroles, aldus BSAR-APSAR. Daarnaast spreken ze van positieve discriminatie in het voordeel van buitenlandse artsen. Het probleem doet zich voor omdat er geen algemeen geldende wetgeving is rond de erkenning van niet-EU artsen in België: zowel de gemeenschappen als het federale niveau hebben hun bevoegdheid. 

De BSAR-APSAR had het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vorig jaar al opgeroepen het aantal visa voor buitenlandse artsen te beperken en op die manier dezelfde logica toe te passen voor artsen binnen en buiten de EU. Nu roept de vereniging op tot een breed parlementair debat om een passende wetgeving te voorzien voor niet-EU burgers die als arts willen komen werken in België.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.