Akkoord over verdeling extra middelen voor de zorgsector

Een brede meerderheid van tien partijen zijn het eens geraakt over de verdeling van de 400 miljoen euro extra middelen voor de zorgsector. Bij de goedkeuring van de noodbegroting van eind vorig jaar waren die extra middelen al toegekend. Een werkgroep onder leiding van de Kamerleden Jan Bertels (sp.a) en Marc Goblet (PS) heeft nu een wetsvoorstel uitgewerkt over het bestendigen van die middelen en over de exacte verdeling.

Het grootste deel van de middelen gaat naar de algemene ziekenhuisfinanciering, waarmee extra verpleegkundigen kunnen worden aangeworven. Zowat 48 miljoen euro is voorzien voor bijkomend zelfstandig personeel. Voor bijkomende thuisverpleegkundigen is nog eens zestien miljoen euro beschikbaar.

Zowat 10% van de middelen, ongeveer 42 miljoen euro, gaat naar opleiding en mentorschap van stagiairs, waarmee zorgkundigen naar verpleegkundigen omgeschoold kunnen worden terwijl ze doorbetaald wordt door de huidige werkgever.

"Door deze crisis (de corona-epidemie, red.) is er een vergrootglas gekomen op de noden in onze gezondheidszorg. Het applaus voor het zorgpersoneel elke avond is mooi, maar dat applaus neemt de noden in de zorgsector niet weg. Daarom moet de overheid nu investeren in meer handen in de zorg en in betere werkomstandigheden en verloning van het zorgpersoneel", zegt Jan Bertels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.