Afgelopen dinsdag recordaantal van 12.051 besmettingen vastgesteld

Vorige week dinsdag zijn er 12.051 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. "Dat is het hoogste aantal besmettingen dat werd vastgesteld op één dag sinds het begin van de pandemie", zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. "Ook op woensdag 14 oktober hebben we de kaap van de 10.000 besmettingen overschreden, met 10.932 bevestigde gevallen op één dag."

In de periode van 9 tot 15 oktober, de laatste zeven dagen waarvoor er bevestigde gegevens zijn, waren er dagelijks gemiddeld 7.876 nieuwe bevestigde gevallen. Dat is 79 procent meer dan in de voorgaande week. "Deze toename ligt iets lager dan deze van enkele dagen geleden, maar we moeten dit zeer voorzichtig interpreteren. Mogelijk is e r door de grote vraag aan testen een vertraging opgetreden in het binnenkomen van de resultaten, waardoor we vandaag nog geen volledig zicht hebben op de werkelijke toenames van de voorbije dagen", benadrukt Van Gucht.

Een op de vijf besmettingen doet zich voor bij 20- tot 30-jarigen. "Dit is nog altijd de leeftijdsgroep met het hoogste aantal nieuwe besmettingen, maar door de stijging bij de oudere leeftijdsgroepen steekt deze groep er nu minder bovenuit in vergelijking met enkele weken terug", klinkt het. De helft van de besmettingen gebeurt nu bij 30- tot 60-jarigen, en bij de 70-plussers blijft het aantal nieuwe besmettingen wekelijks verdubbelen.

Het aantal besmettingen stijgt in heel het land fors. "Het aantal besmettingen per inwoner is duidelijk hoger in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen, maar de snelste toename zien we weliswaar momenteel in West-Vlaanderen, waar de cijfers verdubbelen om de zes dagen." In absolute cijfers gebeuren de meeste bevestigde besmettingen in de provincie Luik.

Verdubbeling elke week

Wat de nieuwe ziekenhuisopnames betreft, die verdubbelen nu elke week, zegt Van Gucht. Vanaf 9 tot en met 15 oktober ging het om gemiddeld 251,9 opnames per dag, tegenover 125,7 in de zeven voorgaande dagen. "Op zaterdag 17 oktober werden er 351 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in onze ziekenhuizen en dat is ruim de helft van het aantal opnames tijdens de piek van de eerste golf", aldus de viroloog. Het ging toen om 629 opnames op 28 maart.

Wallonië bijzonder precair

Opgesplitst per gewest, is de situatie vooral in Wallonië "bijzonder precair". "Op zaterdag 17 oktober waren er in Wallonië evenveel ziekenhuisopnames als tijdens de piek van de eerste golf", benadrukt Van Gucht. "De opnames stijgen er momenteel ook sneller dan tijdens de eerste golf, waardoor de druk op de Waalse ziekenhuizen de komende dagen nog verder zal toenemen." In Brussel liggen de dagelijkse ziekenhuisopnames op dit moment op de helft van de piek tijdens de eerste golf, in Vlaanderen gaat het om een derde. Momenteel liggen in heel het land nu 2.485 patiënten als gevolg van COVID-19 in het ziekenhuis, van wie 412 op de afdelingen intensieve zorgen.

In lijn met de besmettingen en de ziekenhuisopnames blijft ook het aantal overlijdens stijgen. "Op woensdag 14 oktober vielen er 42 overlijdens te betreuren en op verschillende andere dagen de afgelopen week waren er meer dan 30 overlijdens per dag", aldus Van Gucht. Het dagelijks gemiddelde in de periode van 9 tot en met 15 oktober bedraagt 30,3 doden, 89 procent meer dan de voorgaande week. Het dodental sinds het begin van de pandemie bedraagt nu 10.413, op een totaal van 222.253 bevestigde besmettingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.