Aardbeving - B-FAST stuurt veldhospitaal en medische hulp naar Turkije

België gaat in Turkije een veldhospitaal oprichten en bemannen om de nodige medische hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking en de druk op de Turkse ziekenhuizen te verlichten, na de zware aardbevingen die het land getroffen hebben. Er worden ook 10.000 slaapzakken gestuurd, zo meldt Buitenlandse Zaken. Voor de hele operatie wordt 8 miljoen euro uitgetrokken, het totale team zal bestaan uit 70 tot 80 personen.

Vandaag vertrekt een verkenningsteam van B-FAST dat ter plaatse zal bekijken waar het veldhospitaal opgezet kan worden. Dit weekend vertrekt er dan een team om het hele veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag moet het hele veldhospitaal actief zijn.

Het veldhospitaal dat ons land naar Turkije stuurt, kan meer dan 100 patiënten per dag behandelen en biedt plaats aan minstens 20 patiënten om de nacht door te brengen in observatie. Het team zal bestaan uit Belgische artsen, gespecialiseerd in noodchirurgie, ondersteund door spoedverpleegkundigen en andere specifieke medische profielen. Het team zal in staat zijn operaties ter plaatse uit te voeren en andere levensreddende medische hulp aan te bieden. 

Het veldhospitaal moet ervoor zorgen dat bestaande Turkse hospitalen ontlast worden. Na een dergelijke aardbeving blijft het gezondheidssysteem immers nog weken onder druk staan. In functie van de noden op het terrein zal het team dus gedurende enkele weken ter plaatse blijven. 

Het volledige hospitaal, dat uit meerdere tientallen containers bestaat, zal vervoerd worden door vliegtuigen van Defensie vanop de militaire luchthaven van Melsbroek. De medische specialisten zijn voornamelijk vrijwilligers die werden opgeroepen door de FOD Volksgezondheid aangevuld met militair medisch personeel. De FOD Binnenlandse Zaken zorgt voor de logistieke opbouw en de FOD Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het diplomatieke luik.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.