"Aantasting bloedvaten in longen speelt grote rol in falen ademhaling bij covid-19"

Covid-19 veroorzaakt ernstige schade aan de bloedvaten van de longen, wat een grote rol speelt in het falen van de ademhaling en de deur opent voor nieuwe therapieën. De schade aan de longen door dit virus is veel groter dan bij een gewoon griepvirus. Dat blijkt een studie waaraan onderzoeksgroepen uit Hannover en Mainz (Duitsland), Leuven (België), Basel (Zwitserland) en Cambridge en Harvard meewerkten.

De onderzoekers bestudeerden de aantasting van het bloedvatennetwerk in de longen en stelden duidelijke en unieke afwijkingen vast. De kleinste bloedvaten bleken met name ernstig beschadigd en bevatten ook veel bloedklonters. Het virus tast ook de wanden van de bloedvaatjes aan. Met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken en moleculair onderzoek ontdekten de wetenschapp ers dat het virus een specifiek soort ontstekingsproces veroorzaakt in de longen en hierbij talloze nieuwe bloedvaten vormt.

"Met dit onderzoek bewijzen we dat de aantasting van bloedvaten in de long een grote rol speelt in het falen van de ademhaling en het unieke ziektebeeld bij covid-19. Dat biedt tevens belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van vernieuwende therapieën die specifiek gericht zijn op het voorkomen of genezen van deze bloedvatafwijkingen", aldus Stijn Verleden van de onderzoeksgroep BREATHE van de KU Leuven, die samen met de dienst longziekten en dienst thoraxheelkunde van het UZ Leuven betrokken was bij de studie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.