Aantal tests fors toegenomen, positiviteitsratio zakt onder de 6 procent

Tussen 1 en 7 januari zijn er in ons land 247.169 covid-tests uitgevoerd, een kleine 6 procent daarvan was positief. Dat blijkt maandag uit het epidemiologisch rapport van Sciensano. De week voordien lag de positiviteitsratio dat nog rond de 7 procent, maar werd er ook een pak minder getest.

Voor de derde dag op rij rapporteert gezondheidsinstituut Sciensano een stijgend aantal vastgestelde coronabesmettingen in België. Het gemiddelde dagcijfer tussen 1 en 7 januari, 1.816 gevallen, lag 14 procent hoger dan in de laatste week van 2020.

Een verklaring voor de toename is dat er nu meer getest wordt. Zo moeten reizigers die terugkeren uit een rode zone nu sowieso twee tests ondergaan na aankomst in België. Vorige week werden er in ons land dan ook 247.169 COVID-tests afgenomen, de week voordien waren dat er nog maar 192.571. Dagelijks worden er gemiddeld dus ongeveer 35.300 uitgevoerd, zowat 7.800 meer per dag dan in de week van 29 december tot 4 januari.

Een gevolg van het grotere aantal afgenomen tests, is dat de positiviteitsratio wel gezakt is. Tussen 1 en 7 januari was er in 5,7 procent van de afgenomen tests sprake van een coronabesmetting. In de week ervoor lag dat cijfer nog rond de 7 procent. De hoogste positiviteitsratio vinden we in de provincies Henegouwen en Namen (7,7 procent). In Vlaanderen ligt die met 6,2 procent het hoogste in West-Vlaanderen. Vlaams-Brabant kent met 4,4 procent de laagste positiviteitsratio van het land, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (4,6 procent) en Antwerpen (5,4 procent).

In tegenstelling tot de besmettingscijfers, is de trend van de nieuwe ziekenhuisopnames wel nog steeds dalend. Dagelijks werden in de periode van 4 tot en met 10 januari gemiddeld nog 128 patiënten opgenomen, een daling met 12 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. Er liggen 1.955 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 370 patiënten intensieve verzorging nodig hebben.

De teller van het aantal coronadoden staat nu op 20.078, veertig meer dan zondagochtend. Het gemiddelde aantal nieuwe overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 1 tot en met 7 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 53 mensen door het virus, 24 procent minder dan in de laatste week van 2020.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.