Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.

Het is de vijftiende achtereenvolgende dag dat de bezetting in de ziekenhuizen toeneemt. Half juli lagen iets meer dan 200 coronapatiënten op een intensive care of verpleegafdeling.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 465 coronapatiënten, 8 meer op woensdag dan op dinsdag. Het aantal patiënten op de ic's steeg met 5 naar 164.

Op de intensivecareafdelingen liggen ook 555 mensen met andere aandoeningen, de zogeheten non-covid-patiënten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk. In totaal behandelen de ic-artsen en -verpleegkundigen dus 719 mensen. Dat is het hoogste aantal sinds 25 juni. Ziekenhuizen hebben in totaal nog ongeveer 200 vrije ic-bedden beschikbaar.

Ook het aantal nieuwe opnames blijft stijgen. In de afgelopen 24 uur belandden gisteren 119 mensen vanwege corona op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 660 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 94 per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de twintigste dag op rij.

Vanwege de toenemende druk op de ziekenhuizen zijn maandag de eerste twee coronapatiënten verplaatst naar andere regio's, na een pauze van meer dan een maand. Op dinsdag volgden nog eens vier mensen, meldde het LCPS woensdag. Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt. Het LCPS begon in april vorig jaar met de "bovenregionale verplaatsingen", tijdens de eerste golf, en hervatte die bij de tweede golf in september vorig jaar. In totaal zijn meer dan 4.000 coronapatiënten zo verspreid over het land en naar Duitsland.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.