"80 procent van gevallen van re-integratie van langdurig zieken is succesvol" (VBO)

Ongeveer 800.000 mensen zijn minder of langer dan 1 jaar ziek thuis. Daarom is de geleidelijke activering van langdurig zieken broodnodig om ons sociaal model in stand te houden. En dat lukt ook op een menselijke manier: in 80 procent van de gevallen is een re-integratie succesvol en als een re-integratietraject niet slaagt, verliest iemand zijn uitkering niet. Dat meldt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zaterdagmiddag.

Het VBO reageert daarmee op cijfers van het ACV. De christelijke vakbond meldde zaterdagochtend dat twee op de drie werknemers die na een lange ziekte via een traject van re-integratie toch weer aan het werk kunnen, alsnog ontslagen worden door hun werkgever.

"In zijn communicatie maakt het ACV de mensen bewust bang", reageert het VBO. "Terug aan het werk gaan, zou een gemeenschappelijke doelstelling moeten zijn om iedereen die kan terug naar de arbeidsmarkt te begeleiden. Het is een conservatieve, ideologische kramp om mensen liever thuis te houden met een uitkering dan ze op een kwaliteitsvolle manier terug aan de slag te helpen. Werk maakt gezond, werk zorgt voor een inkomen, werk zorgt voor sociale contacten."

Volgens het VBO is de "voornaamste steen des aanstoots" de zogenaamde "medische overmacht". "Het is een situatie van overmacht die de werknemer of werkgever kunnen inroepen als blijkt dat een re-integratie in de onderneming niet meer mogelijk is. De vakbonden menen dat werkgevers deze overmachtssituatie massaal inroepen om mensen makkelijk af te danken, maar de praktijk leert ons dat heel wat werknemers dit zelf vragen. Na een lange afwezigheid kijken mensen uit naar iets anders en dan is de medische overmacht een goede optie om zonder opzegperiode de arbeidsovereenkomst te beëindigen."

Deze kant van het verhaal is volgens het VBO onder experten genoegzaam bekend. "Om begrijpelijke redenen wordt dit vakkundig verzwegen. De cijfers over het aantal beroepsprocedures maken dit duidelijk: in 2018 waren er amper 70 beroepen aangetekend tegen ongeveer 30.000 genomen beslissingen. De onvrede die de vakbonden vertolken, stemt dus niet overeen met wat op het terrein gebeurt", benadrukt het VBO.

In 2018 stapten volgens het VBO zo'n 60.000 mensen in een medische deeltijdse, wat betekent dat ziekte en werk gecombineerd kunnen worden. "Dat systeem moeten we verder uitbouwen. Tegelijkertijd wordt ook de bereikbaarheid van de arbeidsarts groter. De voorbije jaren vonden steeds meer mensen in ziekte hun weg naar de arbeidsarts om eventuele aanpassingen aan de werkpost te bespreken. Ondertussen wordt ook federaal-regionaal samengewerkt om opleidingen aan te bieden aan wie het huidig beroep niet meer kan uitoefenen maar mits vorming een andere activiteit kan aanvatten."

> Lees ook :2 op de 3 werknemers toch ontslagen na langdurige ziekte

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.