56 huisartsen getroffen door overstromingen midden juli

Zesenvijftig huisartsen werden getroffen door de overstromingen die half juli een groot deel van Wallonië onder water zetten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in de bevoegde Kamercommissie.

In detail gaat het om 24 huisartsen in de vallei van de Vesder en de Hoëgne stroomopwaarts van Trooz, 21 in de vallei van de Vesder tussen Trooz en Luik en 11 in de vallei van de Ourthe tussen Aywaille en Tilff. De minister specificeerde niet of sommige van deze artsen hun normale activiteiten intussen al konden hervatten.

Volksgezondheid heeft op 15 juli, terwijl de federale crisisfase nog van kracht was, teksten met richtlijnen post-overstromingen overgemaakt aan de diensten van het Crisiscentrum, legde minister Vandenbroucke uit. Ook is er een behoefteanalyse uitgevoerd door de mobiele teams van de Aviq "outbreak support teams".

In overleg met de federale gezondheidsinspectie en het Rode Kruis werden eerstehulpmiddelen ter beschikking gesteld om de gezondheidsposten te bedienen. De artsen konden beschikken over containers om algemene consultaties uit te voeren, via donaties die werden ondersteund door de Waalse Federatie van Huisartsenverenigingen (FAGW).

In afwachting van de hervatting van de activiteiten van huisartsenpraktijken zijn er medische meldpunten opgericht. Er werden ook een fiche met de meest voorkomende pathologieën na overstromingen en een gids voor posttraumatische stresspreventie uitgedeeld. Eerstelijnsverpleegkundigen en psychologen zijn ingezet "met als doel "re-integratie in het bestaande weefsel".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.