4,7% huisartsen uitgevallen door ziekte

Bijna 2,4% van het aantal oproepen naar huisartsen wordt doorverwezen naar triageposten en spoedafdelingen. Dat blijkt uit de COVID-19-barometer voor de eerstelijnszorg. Er viel 4,7% van de huisartsen uit door ziekte. In de triageposten en bij de CRA's is de situatie beduidend slechter.

Dat blijkt uit de COVID-19-barometer voor de eerstelijnszorg, ontwikkeld door de academische centra huisartsgeneeskunde, Sciensano, Domus Medica, Société Scientifique de Médecine Générale (SSMG), le Collège de Médecine Générale Francophone de Belgique en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL). Meer dan 2.600 unieke praktijken in België namen deel aan de bevraging, onder wie meer dan 7.200 huisartsen.

De barometer toont zo dat 1,7% van de oproepen naar triageposten en 0,69% naar spoedafdelingen worden doorverwezen. "Het lage percentage is te verklaren door het feit dat patiënten met lichte luchtwegenklachten naar de huisarts bellen", zegt Caroline Verlinde, directeur van Vivel. Volgens haar is dat zeer positief aangezien huisartsen zo de last van spoeddiensten kunnen verlichten.

Er wordt ook gemeld dat 4,7% van de artsen zijn uitgevallen door ziekte. Opmerkelijk is het geval van Limburg, waar meer dan 7% zich daar ziek meldde. Het gemiddelde in Vlaanderen ligt hoger dan dat van Wallonië. 

Triageposten en CRA's slechter

"Voorlopig valt de werkdruk bij huisartsen mee", zegt Verlinde. "In woonzorgcentra is deze wel verhoogd." In totaal gaf 7% van de praktijken in hun laatste registratie aan dat alles in orde was, terwijl 9% aangaf dat ze hulp nodig hebben. Bij de triageposten en de CRA's is de situatie beduidend minder goed dan bij de huisartsen.

In totaal zijn er in België ook nog 637 apotheken open. Opmerkelijk is dat veel meer mensen telefonisch contact opnemen met hun apotheek. Ook is er een groot tekort aan materiaal voor eigen gebruik. Zo is er een tekort van 10% in ontsmettingsalcohol, 13% in handgel, 65% in mondmaskers en 40% in handschoenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.