35 procent van risicopatiënten ontving eerste vaccin

Vijfendertig procent van de risicopatiënten tussen 18 en 64 jaar heeft al een eerste vaccin ontvangen. "De vaccinatiebereidheid bij risicopatiënten is zeer groot", zegt Jan De Maeseneer, professor-emeritus huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Gent en lid van de taskforce vaccinatie tijdens de wekelijkse persbriefing zaterdag.

De selectie van de risicopatiënten gebeurde door de ziekenfondsen, de huisartsen en de specialisten voor bepaalde zeldzame aandoeningen. "Dat leverde tot dusver 1.480.000 risicopatiënten op, die intussen allemaal in het uitnodigingsproces werden opgenomen. Op 7 mei had 35 procent van hen al een eerste vaccin ontvangen."

Naast risicopatiënten heeft de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden om ook zwangere vrouwen prioritair te vaccineren. "Via de huisartsen zijn we dinsdag begonnen met het opladen van gegevens en op donderdag waren er al meer 10.000 zwangere vrouwen in de database opgenomen. Dit jaar gaan ongeveer 50.000 vrouwen in België bevallen, dus zij moeten tijdig opgeroepen worden, zodat zij zichzelf en ook hun baby kunnen beschermen", zei De Maeseneer. De WHO beveelt aan om zwangere vrouwen met mRNA-vaccins in te enten, zoals die van Pfizer en Moderna.

Tijdens de persbriefing werd ook nog bekend gemaakt dat 36,6 procent van de Belgen intussen een eerste dosis heeft gekregen en dat 10,9 procent volledig gevaccineerd is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.