"2020 dodelijkste jaar sinds Spaanse griep in 1918" (Sciensano)

De tweede coronagolf in ons land is dodelijker dan de eerste golf in het voorjaar. 2020 is een van de dodelijkste jaren sinds de Spaanse griep in 1918, verklaarde viroloog Steven Van Gucht. Het totaal aantal sterfgevallen staat nu op 20.122, waarvan 52 procent in de tweede golf en 48 procent in de eerste golf.

"De piek van het aantal overlijdens tijdens de tweede golf is lager dan die van de eerste golf. Maar doordat het aantal overlijdens slechts langzaam daalt, is deze tweede golf uiteindelijk toch dodelijker."

"De situatie blijft fragiel. Voor de vierde dag op rij neemt het aantal besmettingen toe, het aantal ziekenhuisopnames (-9 pct) en overlijdens (-21 pct) blijven gelukkig dalen", zei Van Gucht . Van 2 tot 8 januari werden 2.020 bevestigde COVID-19 gevallen opgetekend, 27 procent meer dan de week voordien. Gisteren werd nog een stijging van 14 procent gemeld.

De redenen voor die toename zijn de felle stijging van het aantal tests van 25.000 naar zowat 40.000 per dag. Verder werd gewezen naar de terugkeer van reizigers uit rode zones. Ook komt 1 januari, een feestdag, nu ook in de referentieperiode.

"Dat maakt dat de huidige trend in de besmettingscijfers moeilijk te interpreteren valt. Er is een opflakkering mogelijk, maar we moeten ook opmerken dat de besmettingen van de afgelopen dagen nog steeds lager liggen dan het aantal besmettingen voor de kerstvakantie. De tweede golf zal een grotere gezondheidsimpact hebben dan de eerste golf."

De toename van positieve tests is het meest uitgesproken bij tieners, jongvolwassenen en +90-jarigen. De 20 tot 30-jarigen tekenen het hoogste aantal besmettingen op. Er zijn stijgingen in alle provincies: van Luxemburg (+2 pct) tot Brussel (+94 pct).

"In Brussel zien we een verdubbeling op weekbasis, vooral bij de 20 tot 40-jarigen in Brussel-stad, Elsene en Etterbeek, gemeentes met veel expats die vermoedelijk in het buitenland zijn geweest." Ook in Waals-Brabant (+51 pct) en Vlaams-Brabant (+43 pct), gebieden rond Brussel, groeit het aantal besmetting sterk.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft nu al enkele dagen dalen. Van 5 tot 11 januari werden elke dag gemiddeld 127 patiënten in het ziekenhuis opgenomen, een daling met 9 pct. Er liggen nu 2.020 patiënten met COVID-19 in de ziekenhuizen, waarvan 378 op intensieve zorg (-19 pct), 195 patiënten hadden ademhalingsondersteuning nodig. Dagelijks verlaten ook 157 patiënten de ziekenhuis.

Tegen de huidige trend verwacht Van Gucht pas in de tweede helft van februari aan 75 ziekenhuisopnames per dag te komen.

Het aantal overlijdens neemt verder af naar gemiddeld 53 per dag, een daling met 21 pct met de week voordien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.