Coronavirus - 163 mensen opgenomen in ziekenhuizen, 33 op intensieve zorgen

Zaterdag om 17.00 uur waren 163 mensen opgenomen in verschillende Belgische ziekenhuizen met het coronavirus en 33 van hen lagen op de afdeling intensieve zorgen. Van die 33 mensen moeten er 23 beademd worden. Dat meldt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. Daarnaast zijn er 197 nieuwe besmettingen vastgesteld. "We zien een snelle stijging, die zich waarschijnlijk nog zal doorzetten", zegt de woordvoerder. "We hopen wel dat het zich zal stabiliseren. Daarvoor vragen we iedereen om zich aan de richtlijnen te houden."

"De mensen bij wie nu een besmetting is vastgesteld, zijn mensen die een tweetal weken geleden zijn blootgesteld aan het virus", zegt Steven Van Gucht. "De impact van de maatregelen die donderdagavond genomen zijn, gaan we pas merken over een tiental dagen. Maar dan moet iedereen zich wel zo strikt mogelijk houden aan de richtlijnen, het is belangrijk omdat nogmaals te benadrukken. Massaal over de grens trekken om daar te gaan shoppen, op restaurant te gaan of terrasjes te doen, dat is nu even écht geen goed idee."

De kans is immers reëel dat zich tussen die massa mensen iemand bevindt die besmet is met het virus, aldus de woordvoerder. "Die persoon zal gemiddeld twee tot drie andere personen besmetten, die op hun beurt nog eens twee tot drie andere personen gaan infecteren. Zo krijgen we opnieuw een exponentiële infectieketting, die leidt tot extra hospitalisaties en dus tot een aantal mensen die eraan gaan sterven. Dat kunnen we vermijden als iedereen zich zo goed mogelijk aan de richtlijnen houdt. Als we allemaal samenwerken, gaan we deze duivel klein krijgen, maar het vraagt een inzet van iedereen, onmiddellijk, hier en nu."

Binnen België hebben de burgers de opgelegde maatregelen en richtlijnen in het algemeen goed nageleefd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem: "Er zijn eigenlijk geen inbreuken daarop te melden. Zaterdag zijn er wel een 100-tal tussenkomsten en waarschuwingen geweest voor mensen die de richtlijnen niet duidelijk konden interpreteren. Het ging dan bijvoorbeeld om een kleine sportieve activiteit. Alleen in de provincie Luxemburg, in het bos van Tenneville, hebben we een raveparty die daar georganiseerd was, stilgelegd nog voor die begonnen was."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.