180.000 euro steun aan projecten die mentaal welzijn van leerkrachten bevorderen

Veranderwijs.nu, een onderwijsplatform gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting (KBS), reikt in totaal 180.000 euro steun uit aan verschillende projecten die het welzijn en de veerkracht van leerkrachten moeten bevorderen. Zo wil de organisatie scholen aanmoedigen werk te maken van een mentaal gezondheidsbeleid.

In het totaal werden 46 scholen in Vlaanderen en Brussel geselecteerd. Zij krijgen elk een bedrag tussen 2.700 en 4.000 euro om hun project uit te werken. De projecten zijn divers en gaan van rustige ruimtes voor leerkrachten over vormingen en een veerkrachtbeleid tot gedeeld leiderschap en teamcoaches. 

Zulke projecten zijn nodig, volgens veranderwijs.nu, omdat leerkrachten erg vatbaar zijn voor stress en burn-out. Dat is gebleken uit een studie van de KULeuven, Odissee Hogeschool en ACOD onderwijs in 2021: zo'n 30 procent van de leerkrachten loopt een risico op burn-out. Maar liefst 70 procent gaf aan ontevreden te zijn over de werkdruk, 64 procent was dat over de werkverdeling. De toenemende planlast, zorgvraag, superdiversiteit en vernieuwingen zorgen voor deze klachten. Daarbij heeft ook de coronacrisis haar impact gehad op de mentale gezondheid van leerkrachten. 

En ook voor leerlingen is het belangrijk om veerkrachtige leerkrachten te hebben. Leerkrachtenwelzijn heeft een grote impact op de kwaliteit van het onderwijs, maar ook op het welbevinden van leerlingen op school. Leerkrachten die zich goed in hun vel voelen hebben meer geduld en interpreteren het gedrag van leerlingen anders. Veranderwijs.nu wil met het steunen van deze projecten bijdragen aan een beter onderwijs voor leerkrachten en leerlingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.