Voorschrijfgedrag: feedback voor het jaar 2013, ook per LOK

Het Riziv verstuurde half augustus een individueel activiteitenverslag naar 9.569 huisartsen die in 2013 minstens 1.250 patiëntencontacten hadden. Speciale aandacht ging dit jaar uit naar het voorschrijven van geneesmiddelen. Het rapport geeft bovendien feedback per LOK voor de indicatoren die gelinkt zijn het geneesmiddelenvoorschrift. Dat alles is te raadplegen op de website van het Riziv.

 

De sensibilisering van huisartsen tegenover hun voorschrijfgedrag is binnen het Riziv de taak van de Profielencommissie. De commissie bestaat voor de helft uit vertegenwoordigers van de artsenverenigingen. Ze heeft de opdracht kennis te nemen van de statistieken per verstrekker, indien nodig de gegevens te onderzoeken, en ze eventueel na te trekken in overleg met de betrokken zorgverstrekker. Ze kan tevens educatief optreden bij zorgverstrekkers die aanzienlijke uitgaven veroorzaken. De commissie stelt zich daarbij eerder op als leermeester dan als politieagent. Ze wil zich vooral toeleggen op een meer informatieve taak rond kwaliteit aan het volledige artsenkorps, in plaats van uitsluitend te zoeken naar buitenbeentjes in het voorschrijfgedrag.

Een van de facetten van het werk is het doorsturen van een regelmatige feedback aan de huisartsen met daarin een beschrijving van hun patiëntenbestand en indicatoren van hun prestatievolume en hun voorschrijfgewoontes inzake verpleegkundige zorg, kinesitherapie, medische beeldvorming, geneesmiddelen, enzovoort. Vooropgesteld doel: ervoor zorgen dat iedereen zijn praktijk kan vergelijken met de hele beroepsgroep.

 

Gemiddelde waarden per LOK

Dit jaar stoffeert de commissie haar sensibiliseringscampagne met de publicatie van ‘scores’ per LOK voor een reeks specifieke indicatoren in verband met het geneesmiddelenvoorschrift. 

Deze feedback per LOK wordt niet per brief opgestuurd, maar staat wel ter beschikking van de huisartsen op de website van het Riziv. De LOK’s zijn gerangschikt per provincie en vervolgens per nummer. Het rooster biedt de mogelijkheid de gemiddelden per LOK te bekijken en deze te vergelijken met de provinciale en nationale gemiddelden. De gemiddelden slaan op een 30-tal indicatoren in verband met geneesmiddelen. Enkele voorbeelden: het aandeel van patiënten van 85 jaar en ouder aan wie meer dan 5 molecules worden voorgeschreven, het aantal patiënten ouder dan 65 jaar die een griepvaccin kregen, het aantal voorschriften voor statines bij patiënten zonder aanwijsbaar risico of bij 80-plussers, enzovoort.

Nemen we het voorbeeld van de griepvaccinatie bij 65-plussers – het vaccinatieseizoen staat immers voor de deur. De cijfers tonen aan dat het nationale gemiddelde van gevaccineerde personen binnen de doelgroep 57,5% bedraagt, dat de provincie Luxemburg 52,4% vaccineert en Limburg 61,8%. Ze tonen ook aan dat er binnen deze ‘extremen’ opmerkelijke verschillen bestaan tussen de LOK’s in verhouding met de provinciale mediaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.