Computer slorpt meer tijd op dan consultaties

Twee studies hekelen de kwalijke gevolgen van computergebruik in meerdere ziekenhuisdiensten. Te tijdrovend en te onpersoonlijk, luidt de conclusie.

Aan het CHUV van Lausanne is een studie uitgevoerd die recentelijk werd gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Internal Medicine. De studie leert dat jonge artsen ruim driemaal meer tijd doorbrengen voor een computer dan aan het ziekbed van patiënten. De resultaten worden bevestigd door een Amerikaanse studie, die bovendien stelt dat computers negatieve invloed hebben op de menselijke relaties in ziekenhuizen.

De auteurs van de eerste studie hebben observatoren een intern ontwikkelde tabletapp leren gebruiken die 22 professionele activiteiten in het ziekenhuis registreert en categoriseert. De observatoren hebben vervolgens 36 assistenten interne geneeskunde van het CHUV gemonitord. In het totaal werden bijna 700 werkuren geëvalueerd.

De assistenten brachten gemiddeld 1,7 uur per dag door bij de patiënten en 5,2 uur voor het scherm, om informatie in te voeren in het “elektronische patiëntendossier” of om dat dossier te raadplegen.

De artsen besteedden 52% van hun tijd aan taken die indirect te maken hadden met de patiënten (opstellen van een ontslagrapport, casusbespreking …), en slechts 28% aan taken die direct te maken hadden met de patiënten (consultatie, opname …).

Deze resultaten worden bevestigd door een andere studie, die zes vorsers hebben uitgevoerd tussen 2012 en 2013. Ze hebben de werking van drie intensivecareafdelingen in Baltimore en San Francisco (VS) geëvalueerd. Het doel van de studie, die in januari werd gepubliceerd in het tijdschrift Health Services Research, was om het gebruik van computers en andere elektronische toestellen door de gezondheidswerkers te observeren.

Een van de conclusies uit de studie is dat informatietechnologie in gezondheidsdiensten de sociale en professionele verdeeldheid tussen de personeelsleden, maar ook tussen artsen en patiënten, heeft verhoogd.

De studie toont ook aan dat sommige artsen meer dan 50% van de consultatietijd met hun computer bezig zijn. Vooral de nieuwe generatie artsen gebruikt meer van informatietechnologie. “Artsen in opleiding zijn geneigd om de digitale weergave van de patiënt te beschouwen als de reële weergave”, onderstreept Elise Paradis, associated professor farmacie aan de Universiteit van Toronto, die aan de studie heeft meegewerkt. Op Radio-Canada zei ze ook nog dat jonge artsen een nieuw soort patiënt hebben gecreëerd. “We hebben te maken met een nieuw verschijnsel: dat van de ‘iPatiënt’, naar analogie met de iPod en de iPad. Die overschakeling van een reële naar een virtuele patiënt is gevaarlijk”, waarschuwt deze jonge onderzoekster.

Allocation of Internal Medicine Resident Time in a Swiss Hospital: A Time and Motion Study of Day and Evening Shifts
An Ethnographic Study of Health Information Technology Use in Three Intensive Care Units

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.