Langdurig zieken - Ook huisarts kan re-integratietraject starten

Vanaf 20 juni 2017 kunnen ook huisartsen een traject starten om langdurig zieken weer aan het werk te helpen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Tot nu toe waren enkel de preventie-arts en de adviserend geneesheer de enige zorgverleners die zo'n re-integratietraject konden opstarten.

Als een werknemer langer dan een maand ziek is, meldt zij of hij zich bij het ziekenfonds. Binnen de drie maanden na de eerste ziektedag licht de adviserend geneesheer de preventiedienst van het bedrijf in als hij meent dat de langdurig zieke nog voldoende capaciteit heeft om weer aan het werk te gaan. In dat geval wordt een re-integratietraject opgestart. Langdurig zieken die te ziek zijn worden voor alle duidelijkheid met rust gelaten.

Nu kunnen ook huisartsen dat traject opstarten. "De huisarts staat het dichtst bij de patiënt en kan vaak, samen met die patiënt, het best oordelen of een langdurig zieke weer aan het werk kan als de werkomstandigheden worden aangepast".

Er is ook een digitale tool uitgewerkt die huisartsen moet toelaten om vertrouwelijke gegevens op een veilige manier uit te wisselen met de juiste collega-artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.