“Uitval eFAC kan niet echt een probleem zijn”

M.L. - Maandag 29 mei 2017

In onze vorige nieuwsbrief deed Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting zijn beklag over gebrekkig werkende eHealth-diensten. Collega Herwig Van Pottelbergh wil de puntjes op de i over de manier waarop één van de uitspraken werd weergegeven.

De Maeseneer: “Stop met die vertekende berichtgeving”

M.L. - Maandag 29 mei 2017

In onze vorige nieuwsbrief stond een bericht over de sterk stijgende uitgaven in medische huizen. Prof. Jan De Maeseneer betwist de manier waarop de feiten zijn weergegeven.

Acne, isotretinoïne, depressie … Niet zo vlug!

Dr. Philippe Mauclet - Maandag 29 mei 2017

Een systematische review en een meta-analyse ontkrachten de hypothese dat er een link bestaat tussen isotretinoïne en depressie.

Als psoriasis het bot aantast

Dr. Philippe Mauclet - Maandag 29 mei 2017

Psoriatische artritis en psoriasis correleren met een hoger fractuurrisico.

Downtest vanaf juli (bijna) gratis voor iedereen

Maandag 29 mei 2017

Vanaf 1 juli zal de NIPT-test in België volledig worden terug­betaald voor zwangere vrouwen met een voorkeursregeling. Vrouwen zonder voorkeursregeling zullen nog maximaal 8,68 euro betalen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag. België is het eerste land in Europa dat de test vrijwel gratis maakt.

Achtste editie 1.000 km voor Kom op tegen Kanker zamelt meer dan 4 miljoen euro in

Maandag 29 mei 2017

In totaal hebben er 817 teams deelgenomen aan de achtste editie van het fietsevenement 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. Ze zamelden 4,1 miljoen euro in voor wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen kanker. Opnieuw een recordeditie dus, zei de organisatie tijdens het slotevenement in Mechelen.

Algemeen directeur ziekenhuizen van ISPPC in Charleroi geschorst

Zaterdag 27 mei 2017

De raad van bestuur van de intercommunale ISPPC (Intercommunale de Santé du Pays de Charleroi) heeft vrijdagavond beslist de algemeen directeur van de ziekenhuizen, dokter Philippe Lejeune, te schorsen in zijn functies. 

Langdurig zieken - Ook huisarts kan re-integratietraject starten

Vrijdag 26 mei 2017

Vanaf 20 juni 2017 kunnen ook huisartsen een traject starten om langdurig zieken weer aan het werk te helpen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Tot nu toe waren enkel de preventie-arts en de adviserend geneesheer de enige zorgverleners die zo'n re-integratietraject konden opstarten.

Spoedartsen: "Vertrouwelijkheid en heimelijkheid gaan niet samen"

P.S. - Woensdag 24 mei 2017

De spoedartsen dringen aan op een wetgevend initiatief om heimelijke opnames van patiënten onmogelijk te maken.

Peter Degadt wordt voorzitter raad van bestuur AZ Damiaan

P.S. - Woensdag 24 mei 2017

Per 23 mei werd Peter Degadt lid van de raad van bestuur en de algemene vergadering van AZ Damiaan. Vanaf  1 juni 2018 zal hij het voorzitterschap waarnemen.

Recip-e moddert aan, de rest ook

M.L. - Woensdag 24 mei 2017

“Niets bijzonders voor de huisartsen”, meldt Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting als Medi-Sfeer hem opbelt voor een verslag van de jongste medicomut-zitting op 22 mei. “Maar het komt wel, hoor. Straks zijn we weer overstelpt”. Toch is het stil in huisartsenland, niet?

Studie: Bijna helft van berichtgeving over ADHD in Vlaamse dagbladen is negatief

Woensdag 24 mei 2017

De manier waarop de Vlaamse dagbladen berichten over de aandachtsstoornis ADHD, is in bijna de helft van de gevallen negatief. De berichtgeving over autismespectrumstoornis (ASS) daarentegen, een andere ontwikkelingsstoornis, is vaker positief dan negatief. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van de onderzoeksgroep 'ADHDynamisch' van de KU Leuven

Studenten bekritiseren De Block voor beleid antibiotica

M.L. - Woensdag 24 mei 2017

Op 1 mei steeg het remgeld voor antibiotica. Minister De Block omschreef dit als een maatregel tegen het oneigenlijk gebruik van de betrokken geneesmiddelen. Niet naar de zin van een aantal laatstejaarsstudenten Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Gent. Ze uitten hun grieven in de krant ‘De Morgen’.

Luc Van Gorp neemt het op voor kwetsbaren

P.S. - Woensdag 24 mei 2017

Onze neoliberale samenleving is op het gevaarlijke punt beland dat ze kwetsbaren en profiteurs op één hoop gooit. Maar niemand kan een leven lang op topniveau presteren. Dat zei CM-voorzitter Luc Van Gorp in zijn speech voor Rerum Novarum.

Voorlopig geen terugbetaling van medicijn tegen taaislijmziekte

Dinsdag 23 mei 2017

Patiënten met cystische fibrose of taaislijmziekte zullen het geneesmiddel Orkambi voorlopig niet terugbetaald krijgen. De prijsonderhandelingen met de fabrikant zijn afgesprongen. "Het middel is niet kosteneffectief", luidt het oordeel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block blijft hopen dat de fabrikant "alsnog een aanvaardbaar voorstel doet".

Ethiopiër die cholera-uitbraak in eigen land toedekte gaat WHO leiden

Dinsdag 23 mei 2017

De Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus wordt de eerste Afrikaan die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal leiden. Hij werd woensdag in Genève verkozen om vijf jaar lang deze belangrijke VN-instelling te besturen.

Uitgaven stijgen sterk bij medische huizen

P.S. - Dinsdag 23 mei 2017

Volgens recente cijfers (uitgaven gezondheidszorg laatste kwartaal 2016) stegen de uitgaven voor wijkgezondheidscentra/medische huizen sterk. Op jaarbasis betekent dat een toename met 7,8%. Veel in vergelijking met de totaaluitgaven voor huisartsen (+3,3%) en specialisten (+2,9%).

Twitterende urologen

Dr. Philippe Mauclet - Dinsdag 23 mei 2017

Het aantal berichten op Twitter over urologische kankers steeg met 41% in 2013 en met 122% in 2014. 

Cyberaanvallen: basismaatregelen om de schade te beperken

Marc Husquinet - Dinsdag 23 mei 2017

Naar aanleiding van de recente cyberaanvallen die meer dan 200.000 computers troffen in 150 landen, wijst Damien Giry, veiligheidsconsulent bij de Fédération Régionale des Associations de Télématique Médicale (Fratem) op een aantal basisregels om het risico op besmetting met malware te beperken. 

Belfius Smart Care Award: Interactieve sprookjes voor kinderen in een ziekenhuis

Dinsdag 23 mei 2017

Met Story Table wil de kunsthogeschool Sint Lucas Antwerpen via slimme apps en interactieve projecties stress, verveling en eenzaamheid tegengaan bij kinderen in een ziekenhuis.

Pages