Breedgedragen kritiek op toepassing medische regularisatie

Dinsdag 21 februari 2017

Verschillende organisaties hebben stevige kritiek op de procedure voor medische regularisatie. Dat bleek dinsdag tijdens een hoorzitting in de Kamer over de zogenaamde "9ter". Freddy Roosemont, het hoofd van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), veegde de kritiek van tafel.

Vlaamse apothekers lanceren infocampagne rond darmkanker

Dinsdag 21 februari 2017

Het Vlaams ApothekersNetwerk (VAN), een koepel van zowat 2.700 apothekers in Vlaanderen en Brussel, start op 1 maart met "#blauweapotheek", een eigen info- en sensibiliseringscampagne rond darmkanker. Apothekers die willen deelnemen, kunnen een pakket van 100 euro aankopen ten voordele van de vzw Stop Darmkanker.

Ebola - Reacties werden ingegeven door angst in plaats van medische prioriteiten (AZG)

Dinsdag 21 februari 2017

De reacties op de West-Afrikaanse ebola-epidemie werden ingegeven door angst in plaats van door medische prioriteiten. Dat blijkt uit het boek "The Politics of Fear" van Artsen Zonder Grenzen (AZG). In het boek tonen medewerkers van AZG en externe auteurs aan hoe voor regeringen en organisaties veiligheidskwesties belangrijker waren dan de patiënten en hun verzorging.

Belgische regering weigert lessen te trekken uit Fukushima (Greenpeace)

Dinsdag 21 februari 2017

Zes jaar na de kernramp in Fukushima wil de Japanse regering de bevolking op Iitate, op zo'n 35 kilometer van Fukushima, laten terugkeren. Uit metingen van Greenpeace blijkt dat de stralingsniveaus er nog gevaarlijk hoog liggen. De milieuorganisatie vindt ook dat de Belgische regering "blijft weigeren lessen te trekken uit Fukushima" bij de afronding van haar eigen nucleaire noodplannen.

Impasse conventie kine voorspel conventie artsen?

P.S. - Maandag 20 februari 2017

De impasse tussen het kabinet-De Block en de kinesisten duurt voort en zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn voor de onderhandelingen van de waarheid tussen artsen en ziekenfondsen van vrijdag 24 februari.

Peiling: belang van geconnecteerde toestellen in de medische praktijk

Maandag 20 februari 2017

Withings, een fabrikant van geconnecteerde toestellen, heeft in samenwerking met de gezondheidsverzekeraar MACSF een peiling uitgevoerd in Frankrijk. Volgens die peiling gebruikt 61% van de ondervraagde artsen gezondheidsapps op hun smartphone in het kader van hun beroepsactiviteit (bij artsen van 30 jaar is dat zelfs 72%). Maar ze raden de patiënten maar zelden aan om geconnecteerde toestellen te gebruiken, hoewel 25% van de artsen verklaart er zelf minstens één te gebruiken.

Belgian Week of Gastroenterology 2017: grants en awards

Maandag 20 februari 2017

De 29ste Belgian Week of Gastroenterology vond van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 februari plaats in het Hilton Hotel te Antwerpen.

Hier vindt u een overzicht van de grants en awards.

UGent en Delta Lloyd Life starten leerstoel rond gezond en gelukkig leven

Maandag 20 februari 2017

De Universiteit Gent en verzekeraar Delta Lloyd Life richten vandaag een leerstoel op rond gezond en gelukkig leven. Gezondheidseconoom professor Lieven Annemans kan dankzij een schenking van 100.000 euro twee jaar lang een onderzoeker op het thema zetten, zo is te horen.

Ik vaccineer en spoor ondertussen AF op met mijn smartphone…

Maandag 20 februari 2017

Atriumfibrillatie (AF) is de vaakst voorkomende klinische aritmie. Hoewel ze vaak asymptomatisch is, is ze niettemin verantwoordelijk voor minstens 15% van de cerebrovasculaire accidenten en vormt ze zelfs de belangrijkste oorzaak van CVA bij patiënten ouder dan 75 jaar. Met orale anticoagulantia, in combinatie met de behandeling van een eventuele hypertensie, kunnen we twee derde van die cerebrovasculaire accidenten voorkomen. Een vroege opsporing van AF is dan ook een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid.

ACV wil niet weten van sancties voor langdurig zieken

Vrijdag 17 februari 2017

De christelijke vakbond is helemaal niet gewonnen voor sancties voor langdurig zieken die onvoldoende meewerken aan hun re-integratie op de werkvloer. ACV hekelt de "sanctionerende aanpak van minister De Block" en bestempelt die als "botweg besparen op de rug van langdurig zieken". De vakbond pleit voor een vrijwillige re-integratie op de werkvloer.

Voorstel re-integratie langdurig zieke werknemer gaat goede richting uit (VBO)

Vrijdag 17 februari 2017

Werkgeversorganisatie VBO reageert tevreden dat het nieuwe voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block rond de re-integratie van langdurig zieken op de werkvloer een beter evenwicht heeft.

Enquête: Zeven op de tien specialisten wil veiliger ziekenhuis

P.S. - Donderdag 16 februari 2017

Bijna zeven op de tien specialisten vinden dat na de aanslagen van 22 maart de ziekenhuizen veiliger moeten. Dat blijkt uit een enquête van De Specialist. De enquête liep tussen oktober en december 2016 bij 1.286 artsen-specialisten.

Doorbraak in strijd tegen knikkebolziekte dankzij Antwerpse wetenschapper

Donderdag 16 februari 2017

De knikkebolziekte kan voorkomen en behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Infectieziekten Bob Colebunders (Universiteit Antwerpen). Hij probeert nu campagnes op te starten.

Hoeveel huisartsen zijn voorstander van forfaitaire geneeskunde?

M.L. - Donderdag 16 februari 2017

Die vraag werd op 15 februari gesteld op het jaarlijkse congres van Artsenkring Halle en Omgeving. De onvoorwaardelijke voorstanders vormden een kleine minderheid.

Tot 4.000 euro boete voor bedrijf dat zieke werknemer niet helpt

Donderdag 16 februari 2017

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil bedrijven beboeten die te weinig inspanningen leveren om zieke werknemers opnieuw aan werk te helpen. De sanctie kan oplopen tot 4.000 euro per werknemer, schrijft De Tijd donderdag. 

Griepepidemie aan het stabiliseren

Woensdag 15 februari 2017

De griep stabiliseert in ons land op een gemiddeld niveau van intensiteit. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) woensdagmiddag.

“Brede pers gaf een vertekend beeld van vertrouwen in vaccins”

M.L. - Woensdag 15 februari 2017

Op het immer boeiende Valentijn Vaccinatiesymposium werden de resultaten van de vaccinatiestudie anno 2016 besproken. Naast cijfers over de vaccinatiecouverture, waren er ook gegevens over de perceptie van vaccinatie in de bevolking. Het onderzoeksrapport kreeg de dag voordien al aandacht in de brede pers, maar de auteurs waren niet onverdeeld tevreden over de manier waarop.

Voortraject diabetes, timing gegevensoverdracht nog niet vastgelegd

M.L. - Woensdag 15 februari 2017

Het medicomut-akkoord 2016-2017 voorziet in een voortraject voor patiënten met diabetes type 2 die nog niet aan insuline toe zijn. In ruil voor het jaarlijkse honorarium van 20 euro moet de huisarts het zorgprotocol met de patiënt bespreken en een aantal klinische en biologische gegevens verzamelen. Er staat ook in het akkoord dat er in de loop van 2017 een geanonimiseerde gegevensoverdracht zal plaatsvinden vanuit het EMD naar het Healthdata-platform.

Alfasynucleïne en de ziekte van Parkinson

Woensdag 15 februari 2017

Alfasynucleïne bij de ziekte van Parkinson: een nieuw therapeutisch spoor?

Inuline vermindert de zin in snacks

Woensdag 15 februari 2017

Inname van een voedingssupplement dat inuline-propionzuur bevat, vermindert de aantrekkingskracht van chocolade, pizza en andere calorierijke snacks.

Pages